Zelf inlijsten in 6 stappen

Je hebt een wissellijst gekocht bij Hema, Ikea, Xenos, Wehkamp of LijstErom.com. Met een mooie  passe-partout erbij.  Inlijsten? Dat kun je prima zelf. Binnen een paar minuten geef je je mooiste foto’s of afbeeldingen de omlijsting die ze verdienen.

Wat heb je nodig?

  • Houten of aluminium wissellijst
  • Passe-partout
  • Zuurvrij tape

Eventueel:

  • Karton, polystyreen (PS), foam of  dibond om de foto op de plakken.

1. Bevestig het werk

Plak het kunstwerk alleen aan de bovenzijde (in het midden) vast aan het passe-partout. Je kunt hiervoor de bijgevoegde tape gebruiken. De zwaartekracht houdt het werk vlak. Als je het werk aan twee of vier kanten vastplakt kan het gaan bobbelen.

bevestig-werk-aan-passe-partout

2. Open de lijst

Leg de lijst met de zichtkant naar beneden op een schone vlakke ondergrond. Druk nu de draaiveren in en draai de uiteinden richting het hart van de lijst. Hierdoor komt de achterplaat vrij te liggen.

open-de-lijst

3. Maak het glas schoon

Draai de lijst inclusief achterwand voorzichtig om. Laat het geheel rusten op de draaiveren. Til de lijst op en zet opzij. Reinig het glas met een kruimeldief, een stofdoek of een doek met glasreinigingsvloeistof.

reinig-het-glas

4. Plaats het werk

Plaats het in te lijsten werk, eventueel in een passe-partout, met de zichtkant naar boven op de achterwand. Leg het glas voorzichtig op het werk. Controleer zorgvuldig of er stofdeeltjes tussen het glas en het werk achtergebleven zijn.

plaats-het-werk

5. Sluit de lijst

De lijst kan worden teruggeplaatst. Keer het geheel om en draai de veren vast. Heb je een lijst met draadophanging? Let er dan op dat de bovenzijde van de lijst op de achterplaat een aan de lijst parallel lopende draad heeft.

sluit-de-lijst

6. Hang je inlijsting op

De lijst kan zowel in de lengte als de breedte worden opgehangen. Kleinere lijsten (links) hang je op aan de ophangveren. Lijsten groter dan 40 x 40 centimeter worden aan het ophangdraad opgehangen.

achterkant-lijst

Veel geluk met je lijst!

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *