Wie is de beste lijstenmaker van Nederland? – UPDATE

Wie is de beste lijstenmaker van de Benelux? Dat weten we over een week. Dan maakt branchevereniging Art-Frame bekend wie zich een jaar lang ‘Lijstenmaker van het jaar 2017’ mag noemen. Inlijstfans kunnen nog een paar dagen stemmen op hun favoriete inzending. Ik verklap het maar vast: LijstErom.com gaat niet winnen…

Waarom niet? Ik doe niet mee. Te druk. Maar ik vind het ieder jaar weer interessant om te zien wat collega-lijstenmakers zoal maken als ze helemaal – nou ja, bijna dan – de vrije hand krijgen.

Hoe gaat de wedstrijd in z’n werk?

Om te beginnen: Iedereen mag meedoen. Nou ja, iedereen die ‘in de lijstenbranche’ werkzaam is dan. Alle deelnemers leveren twee inlijstingen in. Allereerst is er een vaste opdracht. Die is voor iedereen gelijk. Dit jaar mogen de lijstenmakers een originele litho van kunstenaar Martin Horneman inlijsten. De tweede inlijsting moet 3D zijn. Dit jaar: Lijst een kledingstuk in. Hoe de beste lijstenmakers van Nederland dat gedaan hebben kun je hier bekijken.

De beoordeling

De inlijstingen worden tijdens de vakbeurs Art & Paper Xperiens in Houten tentoongesteld. De beursbezoekers kunnen via stembriefjes stemmen op de ingelijste werken. Het grote publiek kan zijn stem uitbrengen via de website van Art-Frame. En dan is er nog een vakjury. De vakjury beoordeelt op een aantal onderdelen de ingezonden werken. Voor elk van de te beoordelen onderdelen is een aantal punten te behalen:

  • 30 punten – Totale indruk, ontwerp, kleurcombinatie, verhoudingen en creativiteit
  • 30 punten – Gebruik van de juiste materialen voor het niveau van de inlijsting
  • 5 punten – Glas is schoon aan binnen- en buitenzijde
  • 5 punten – Achterwand, ophanging, vochtwerendheid, bumpers
  • 5 punten – Montage van het kunstwerk op de ondergrond
  • 5 punten – Verstekken zijn schoon en sluitend
  • 10 punten – Omschrijving van de materialen en omschrijving van de manier van inlijsten
  • 5 punten – Vermelden verkoopprijs-indicatie en vermelden gewerkte tijd en productiedatum
  • 5 punten – Deze punten kunnen worden toegekend voor eventuele verrichtingen die niet zijn omschreven in de puntentelling. Te denken valt bijvoorbeeld aan bijzondere technische vaardigheden

De lijstenmaker die het beste scoort in beide categorieën (vrije en verplichte opdracht) wordt lijstenmaker van het jaar. Het totaal aantal punten toegekend door de vakjury en het hoogste aantal uitgebrachte stemmen door de publieksjury tezamen bepalen de titel lijstenmaker van het jaar. De prijsuitreiking vindt plaats op 11 september 2017 na afloop van de tentoonstelling.

Martjan, heb jij een favoriet?

Die heb ik zeker. Maar ik zeg lekker niet welke. Tipje van de sluier: Ik ben fan van meer dienend inlijstwerk. Passend, maar niet té opvallend. Wie daar in slaagt, krijgt mijn stem. Wat is jouw favoriet? Stemmen doe je hier.

Update: En de winnaar is…

Het was even zoeken, maar de winnaar is bekend! En de Lijstenmaker van het jaar is… Petra Janssen van Janssen Inlijstwerk uit Herkenbosch! Net als vorig jaar. Gefeliciteerd!

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *