Waarom ik (misschien) lijstenmaker wil worden…

Het begon een jaar geleden. “Wat wil je worden als je later groot bent?”, vroeg iemand. Ik wil een eigen bedrijf, zei ik meteen. “Oh, wat voor een bedrijf?” Goeie vraag. Geen idee eigenlijk. Wat vind ik leuk? Wat kan ik? Wat past bij mij? Het antwoord op deze vragen vond ik dichtbij huis: Ik wil lijstenmaker worden. Misschien.

Ik ben opgegroeid op een ‘kunst-pretpark‘ op de Veluwe. Wij hadden thuis een beeldentuin, galerie, antiquariaat, antiekwinkel en een lijstenmakerij. Van jongs af aan mochten mijn broer en ik helpen in ‘de zaak‘. We leerden kunst verkopen en een goed gastheer zijn. Zelf inlijsten zat er niet in. Vonden we niet interessant. Wij wilden iets anders, gingen studeren.

galerie-zuid

De allereerste lijst

Een paar maanden geleden werd ik toch nieuwsgierig. Ik had thuis een poster liggen. Daar moest een lijst omheen. Zou ik dat zelf kunnen? Drie gebroken glasplaten en bijna vier meter lijstprofiel later – ik had de poster niet nauwkeurig opgemeten – was mijn eerste lijstje klaar. En dat smaakte naar meer.

eerste-lijsten-lijsterom

Op pad in lijstenland

Leren inlijsten, dacht ik, dat doe je niet alleen bij je vader. Dus ben ik gaan kennismaken in de inlijstsector. Ik bezocht lijstenmakers in Asten, Enschede en Amsterdam, maakte kennis met verschillende fabrikanten en ging op cursus. Ik hield er zelfs een getuigschrift aan over.

getuigschrift

Wil ik lijstenmaker worden?

Goeie vraag! Ik heb nog geen idee. Ik weet wel zeker dat ik me er nog meer in wil verdiepen. Ik neem daarom een jaar de tijd om te kijken of lijsten maken iets voor me is. Op LijstErom.com kun je volgen wat ik meemaak en leer.

lijsten-en-inlijsten

Mag ik jouw werk inlijsten?

Ik zoek ook mensen die hun schilderij, foto of ander kunstwerk willen laten inlijsten door een leergierige lijstenmaker. Ik geef gratis advies over lijsten, passe-partouts en glas. Bevalt het advies, dan ga ik voor je aan de slag. Gaat het me boven de pet, dan verwijs ik door naar een meer ervaren lijstenmaker bij jou in de buurt.

lijst-erom

Zelf inlijsten? Ik help je graag op weg!

Om vast aan het verkopen van lijsten te wennen, verkoop ik ook een kleine selectie wissellijsten. In eerste instantie in een zelf in elkaar gekluste webshop, later ook offline. De lijsten maak ik niet zelf, dat doet een Nederlandse lijstenfabriek. Wil je een op maat gemaakte lijst? Dan maak ik ‘m zelf.

Martjan Kuit

Dus…

Ben je op zoek naar een lijst? ‘Huisgemaakt’ in Nederland? Stuur even een berichtje. Wij gaan meteen voor je aan de slag. Want…

 

“Alles is mooier met een lijst eromheen!”


Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *