Verplicht naar hét Rijksmuseum? Moet het per se die in Amsterdam zijn?!

Het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ is gepresenteerd. Wat staat er allemaal in die 55 bladzijden? Best veel! Maar één ding springt er toch uit, voor mij als kunstliefhebber en lijstenmaker: Het nieuwe kabinet wil dat scholieren met school naar het Rijksmuseum gaan. Prima plan! Maar waarom het Rijksmuseum in Amsterdam? Trek het breder! Want er zijn genoeg leuke andere musea in Nederland. Ja, ook Rijksmusea…

Wat staat er precies over het Rijksmuseum in het regeerakkoord? Scroll even mee naar pagina 19. “We vinden het belangrijk de kennis over onze gedeelde geschiedenis, waarden en vrijheden te vergroten. Deze maken ons tot wat we samen zijn. […] Op school leren kinderen daarom het Wilhelmus, inclusief de context ervan. Ook maken we het mogelijk dat alle kinderen tijdens hun schooltijd het Rijksmuseum en ons parlement bezoeken.” Hét Rijksmuseum dus. Dat zal die in Amsterdam wel zijn. Wordt een drukke boel daar. Lange busreis ook, als je in Leeuwarden woont. Terwijl ook daar een geweldig ‘rijksmuseum’ is!

Wat is een rijksmuseum?

Een rijksmuseum is een museum met een collectie die eigendom is van de Nederlandse Staat. In 1994 zijn de rijksmusea zelfstandig geworden. Deze musea worden ook wel de voormalige rijksmusea of de rijksgesubsidieerde musea genoemd. Voorbeelden zijn het Mauritshuis, het Rijksmuseum van Oudheden en het Muiderslot.

Hoeveel ‘rijksgesubsidieerde musea’ zijn er?

In 2015 telde Nederland 685 musea. In datzelfde jaar waren er 29 rijksgesubsidieerde musea, blijkt uit het rapport Cultuur in Beeld 2016. De lijst met subsidiebedragen en musea staat in de ‘Regeling beheer rijkscollectie en subsidiëring museale instellingen‘. Het ‘subsidieplafond’ van het Rijksmuseum in Amsterdam is het hoogst, gevolgd door Paleis Het Loo in Apeldoorn en Naturalis in Leiden. De kleinste bedragen zijn gereserveerd voor het Nederlands Persmuseum en Keramiekmuseum Het Princessehof.

Amsterdam Rijksmuseum.

Leuk, dat Amsterdam, maar ga ook eens kijken bij een ander ‘Rijksmuseum’.

Dat dus! En er zijn meer mensen met die kritiek. Directeur Erik van den Dungen van het Oorlogsmuseum in Overloon bijvoorbeeld. Hij vindt dat het verplicht stellen van een museumbezoek niet meer van deze tijd is. De directeuren van het bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Valkhof museum in Nijmegen sluiten zich aan bij de kritiek. Wiel Lenders van het bevrijdingsmuseum: “We hebben zoveel fantastische musea en leraren kunnen echt prima zelf de keuze maken.’’ Amen.

Ondertussen in Friesland…

In reactie op het regeerakkoord maakt de Friese gedeputeerde Sietske Poepjes zich sterk voor versterking van het Friese cultuurgoed. Zij wil dat scholen in Friesland het Friese volkslied opnemen als onderdeel van het verplichte lesprogramma Fries. Ook moeten de kinderen een keer naar het Fries Museum in Leeuwarden.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *