Top 2000 Stemadvies: 11 liedjes over kunst

De stembussen voor de Radio 2 Top 2000 worden vandaag geopend. Op welke nummers ga jij stemmen? Je kunt natuurlijk kiezen voor een liedje dat past bij jouw favoriete kunstwerk. Hier 11 liedjes over kunst, kunstenaars of kunstwerken, van Vincent van Don McLean tot Interiors (Song for Willem de Kooning) van The Manic Street Preachers. Doe er je voordeel mee.

Vincent (Starry Starry Night) – Don McLean

Vincent is een ode aan schilder Vincent van Gogh. Het idee voor het lied ontstond toen McLean in de herfst van 1970 een biografie over Van Gogh las. Tijdens het lezen kwam hij tot de conclusie, dat Van Gogh niet gek was, maar ziek moet zijn geweest. McLean besloot dat hij een lied over de kunstschilder moet schrijven en had op dat moment een afbeelding voor zich liggen van De Sterrennacht.

Picasso Baby – JAY-Z

In dit nummer rapt JAY-Z over het verzamelen van kunst. Naast Picasso noemt hij Andy Warhol, Rothko, Basquiat en Jeff Koons. Voor de videoclip van het nummer Picasso Baby liet hij zich inspireren door de performance die de beroemde performance kunstenares Marina Abramovic in 2010 in het Museum of Modern Art (MoMA) uitvoerde. Abramovic speelt een grote rol in de videoclip.

Andy Warhol – David Bowie

Een akoestisch nummer over een van David Bowie’s grootste inspiraties, Andy Warhol. Bowie schreef het nummer oorspronkelijk voor Dana Gillespie, die het in 1971 opnam, maar haar versie verscheen pas in 1973 op het album Weren’t Born a Man.

Hello It’s Me – Lou Reed & John Cale

Dit nummer komt van een heel album over kunst. Of eigenlijk: Een kunstenaar. Het is een opname van het legendarische afscheidsconcert van Lou Reed en John Cale, ex-bandleden van The Velvet Underground, ter nagedachtenis aan hun overleden vriend Andy Warhol. De muzikanten schetsen het leven in Warhols atelier The Factory, het epicentrum van de New Yorkse avant-garde in de jaren ’60. Een absolute aanrader!

Paint It Black – The Rolling Stones

The Rolling Stones houden van schilderen. Het liefst maken ze alles zwart: Rode deuren, een rijtje auto’s. Painted Black. Nou… nee. ‘Paint It Black’ is uiteraard een metafoor. Het nummer gaat waarschijnlijk over een man die zijn vriendin verloren heeft. Of over Vietnam. Of drugs. Discussieren over de betekenis van het nummer kan hier.

Make Your Own Art – Sesame Street

Hoe maak je zelf kunst? Elmo en Koekiemonster leggen je graag uit. Niet te vaak luisteren hoor. Je krijgt het refrein nooit meer uit je hoofd. “Make, make, make your own art. *kwaak, kwaak, kwaak, kwaak, kwaak*.

Magritte – John Cale

Daar is John Cale weer. Over Magritte dit keer. René Magritte was een Belgisch surrealistisch kunstschilder.  In vele van zijn werken komen naakte vrouwen en natuurgetrouw geschilderde vissen voor. Dit is waarschijnlijk een verwijzing naar het feit dat Magritte zijn moeder naakt terugvond in de Samber nadat zij zelfmoord had gepleegd.

The Vivian Girls Are Visited In The Night By Saint Dargarius – Sufjan Stevens

Super kort instrumentaal nummer over Henry Darger. Wie was die Darger? Een anonieme medewerker van een katholiek ziekenhuis in Chicago. Pas na zijn dood werk hij ontdekt als schrijver en schilder. The Story of the Vivian Girls is zijn bekendste werk. Het is een verhaal over een grote planeet die als als maan rond de aarde draait; de meeste mensen zijn Katholiek. We volgen de avonturen van de zeven dochters van Robert Vivian, de prinsessen van The Christian nation of Abbiennia. Zij helpen in een gewaagde rebellie tegen de Glandelinians, die kinderslavernij veroorzaken.

Art Teacher – Rufus Wainwright

Verliefd op je leraar? De hoofdrolspeler in dit lied wel. De kunst speelt eigenlijk maar een bijrol in dit lied. Volgens Wainwright is het lied geïnspireerd door een heteroseksuele man die hij tegenkwam in de sportschool. De man vertelde over vrouwelijke studenten die een oogje op hem hadden.

Interiors (Song for Willem de Kooning) – The Manic Street Preachers

Ode van de Welshe alternatieve rockband The Manic Street Preachers aan Willem de Kooning. De schilder en beeldhouwer maakte het verschijnen van het nummer, in 1996, nog net mee. Het album Everything Must Go verscheen in 1996, een jaar later overleed De Kooning.

Mona Lisa – Nat King Cole

Ray Evans and Jay Livingston schreven dit nummer over Leonardo da Vinci’s Mona Lisa in 1950 voor de film Captain Carey, U.S.A.. Jazzlegende Nat ‘King’ Cole maakte het onsterfelijk. Het nummer won zelfs de Oscar voor’Best Original Song’. Cole von het zelf één van de beste liedjes die hij ooit opnam.

Wat is jouw favoriete kunstnummer? En welk nummer staat sowieso in jouw persoonlijke Top 2000 lijst? Reageer onder dit bericht.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

One thought on “Top 2000 Stemadvies: 11 liedjes over kunst”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *