Schilderdoek inlijsten als een pro? Timmer er een latje omheen!

Zo, jouw meesterwerk is je klaar. Je hebt je ziel en zaligheid aan het schildersdoek gegeven. Het is prachtig! Maar.. Wat nu? Een lijst eromheen? Maar wat voor één dan? En… Wat kost dat wel niet? Als je echt niet kunt kiezen, of als het budget op is, kun je altijd nog een beschermend latje op het doek heen timmeren. Dat deden ‘schilderkanonnen’ vroeger tenslotte ook…

Maak kennis met Vilhelm Lundström (1893-1950), één van de meest succesvolle modernistische schilders uit Denemarken. Het was Lundström die het kubisme introduceerde in Denemarken. Zijn werk? Geometrische stillevens met sinaasappelen, naakten en stillevens met flessen, flacons en kruiken. En dat dan met duidelijke, heldere lijnen en weinig kleur. Lundströms bekendste werk: Opstilling med kander. Dat werk is te zien in het Brandts Museum for kunst & visuel kultur in Odense.

Vilhelm Lundstrøm

Oké, en die Lundström kon dus heel goed inlijsten?

Ja. En nee. Of eigenlijk: Hij tikte zelf een latje om zijn doekjes. Soms met een kleurtje, maar vaak ook gewoon simpel en onbewerkt. En in tegenstelling tot de vaak eenvoudige lijsten om de werken van Vincent van Gogh, zijn de houtje-touwtje lijsten van de Deen wel bijna allemaal bewaard gebleven.

En die hangen zo simpel in een museum?

Sommigen wel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld De Nachtwacht, hebben de werken van Lundström bijna allemaal hun originele lijst behouden. Maar er is wel iets opvallends aan de hand: Een aantal schilderijen heeft op een gegeven moment een sjiekere lijst gekregen. Deze werken zijn ingelijst mét de originele lijst er nog omheen. En dat werkt bijzonder goed!

Wat vind jij?

Is het wat, die inlijsttechniek van Vilhelm goed? En wat zou je zelf doen? Latje ertegenaan of toch meteen naar de lijstenmaker? En heeft de lijstenmaker er goed aan gedaan om de originele lijst te laten zitten?

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *