Ikea-landschap krijgt een nieuwe lijst

Wat zou je zelf doen? Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan een lijstenmaker. Natuurlijk, advies is erg belangrijk. De persoonlijke smaak van de lijstenmaker minder. Het eindresultaat hangt tenslotte niet in mijn huis. Daarom vind je hier, ter inspiratie, een inlijsting van Lijst Erom: Een nieuwe lijst voor een Ikea-landschapje. 

De opdracht

“Dit landschap hangt in mijn praktijk. Het is er één van Ikea, maar ik vind ‘m wel wat hebben. Ik vind de lijst niet mooi. Kan er een ander omheen?”

De maker

Geen idee. Ikea! Niet slecht gedaan hoor. Wie met zijn hand over het doekje gaat, geloofdt bijna dat het een echt geschilderd werkje is. Als je goed kijkt zie je dat er een plastic laag op het doek geplakt is: Een poster met reliëf dus. En ach, wat zou het ook. Zelfs kunstkenners kunnen een Ikea-doekje niet van een ‘echt’ kunstwerk onderscheiden. Kijk maar.

De lijst

Hout. Een beetje vergrijsd. Op maat gemaakt. Geen glas ervoor. En het werk? Dat is opgeplakt. Het doek en spieraam bleken te slecht om te houden. Niet gek ook: Het doekje, gemaakt van het allerslechtste ‘waaibomenhout’ denkbaar, was in de fabriek kapot geschoten met een krammenpistool. Zo maak je een doek dus niet aan een lijst vast! (protip) Opplakken was de minst kostbare optie. Wil het eindresultaat zelf bekijken? Het hangt in een dokterspraktijk ergens in Gelderland.