Ongelakte houten lijsten voor de maan en Swolla

Houten lijst om een oude kaart van Zwolle

Wat zou je zelf doen? Het is misschien wel de meest gestelde vraag aan een lijstenmaker. Natuurlijk, advies is erg belangrijk. De persoonlijke smaak van de lijstenmaker minder. Het eindresultaat hangt tenslotte niet in mijn huis. Daarom vind je hier, ter inspiratie, een inlijsting van Lijst Erom: Ongelakte houten lijsten voor de maan en Swolla.

De opdracht

“Wil je voor mij een poster inlijsten? En een kaart. Ik weet al wat voor een passe-partout en houten lijst ik eromheen wil”.En uiteindelijk kwam er ook nog een reporductie van oude kaart van Swolla bij. Het werk is door Lijstenmaker Martjan afgeleverd in Zwolle.

De maker

De kaart is een historische plattegrond van Zwolle (‘Swolla’) in 1649. Het noorden ligt linksonder op deze oude kaart. Het origineel verscheel in de Atlas van Loon, de beroemde atlas van Frederik Willem van Loon, die sinds 1996 in het bezig is van Het Scheepvaartmuseum. De atlas van Loon bestaat uit de Nederlandse editie van de Grooten Atlas van Joan Blaeu in negen delen uit 1663-1665, de beide stedenboeken van de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden uit 1649, de Italiaanse stedenboeken over Rome, de Kerkelijke Staat en Napels en Sicilië, alle uit 1663. Tevens bevat de atlas twee delen van de Franse editie van de Grooten Atlas over Frankrijk en Zwitserland uit 1663.

Op de poster is te zien hoe de fasen van de maan ontstaan, de eclipsen of verduisteringen en de getijdentheorie. De poster is gedrukt op zuurvrij Italiaans papier.

Yeah we all shine on, like the moon, and the stars, and the sun.

 

Poster voor inlijsting door LijstErom.com

De inlijsting

De poster en de (reproductie van) kaart zitten in een ongelakte lijst van hout met een vlakke lijstrand van 15 millimeter dik. De werken zijn opgeplakt op een stuk zuurvrij karton en voorzien van een zuurvrij, gebroken wit passe-partout (Moorman 9702). Voor de Swolla-kaart is floatglas geplaatst, de poster is ingelijst zonder glas ervoor.

 

Houten lijst