Lijstenles 2: Hoe maak je een werk vast aan een passe-partout?

Lijst Erom vertelt over alles wat met lijsten te maken heeft. Hoe pak je een lijst op? Hoe hang je ‘m thuis op? Welke soorten lijsten zijn er? Aflevering 2: Je hebt passe-partout op maat gesneden of laten snijden, maar hoe bevestig je jouw kunstwerk of foto erin?

Wat is een passe-partout? Een omranding, vaak van karton, die om of over een ingelijste afbeelding wordt gelegd en de ruimte tussen de lijst en het werk vult. Een passe-partout werkt beschermend doordat het een ruimte creëert tussen het werk en het glas.

Geen zin om het zelf te doen? Bezoek een lijstenmaker. Mail gerust ;-).

Gebruik zuurvrije materialen

Passe-partouts die een goede lijstenmaker gebruikt zijn gemaakt van zuurvrij karton. Als je gewoon karton gebruikt, dan kan het tijdens de fabricage van het karton gebruikte zuur in verloop van tijd doordringen in het kunstwerk en verkleuringen veroorzaken. Dat is op z’n zachtst gezegd niet mooi:

Vraag altijd naar karton dat door en door zuurvrij is, dus ook met een zuurvrije kern. Maar let ook op hoe je het werk vastmaakt aan een passe-partout. Gebruik goede materialen. In ieder geval geen:

  • Gewoon plakband
  • Afplakband (je weet wel, voor bij het schilderen)
  • Ducttape

Wat kun je dan wel gebruiken? Fixeerhoekjes, montagestrips, puur tarwestijfsel of methylcellulose. Of één van deze soorten ‘plakband’:

Aquarelband

Wordt ook wel aquareltape, gomtape of gomband genoemd. De tape wordt gebruikt om aquarelpapier op te spannen op een harde ondergrond. Maak het papier nat, leg het plat op het board en plak het vast met aquareltape. Als het papier en de tape weer droog zijn heeft u een mooi strak gespannen werkoppervlak. En ja, je kunt hier ook mee inlijsten, mits het zuurvrij is. Niet ideaal voor opplakken aan een passe-partout maar vermoedelijk minder erg dan ducttape of afplakband. Te gebruiken voor: Dit is een lowbudget-oplossing. Je kunt beter één van de onderstaande drie soorten ‘plakband’ gebruiken.

Zelfklevende zuurvrije tape

Een alleskunner. Een witte, zelfklevende, zuurvrije papieren plakband. Is ouderdomsbestendig en verkleurd niet. Je kunt ‘m werkelijk overal voor gebruiken, dus ook om het werk aan je passe-partout te bevestigen. Te gebruiken voor: Reproducties in ongelimiteerde oplagen, posters, kunstafdrukken, foto’s en algemene presentaties.

Cotton Rag Gummed Paper Tape

Een zelfklevende textielband. Honderd procent zuurvrij. Be tape is gemaakt van dichtgeweven stof, wat hem erg sterk maakt. De onmiddellijk hechtende lijm – vaak van zuiver carbonhydraat – is pH-neutraal en zuurvij.  De lijm wordt snel hard en vormt geen blaasjes. Te gebruiken voor: Grafische prints, prenten in beperkte oplagen, waardevolle documenten en foto’s.

Gegomd Japans papier – ‘Japanse Gom’

Welkom in de eredivisie. Werk je in een museum, dan moet je dit eigenlijk altijd gebruiken. Je kunt ook losse vellen Japans papier kopen en zelf in de weer gaan met bijvoorbeeld tarwestijfsel, maar dit gaat net even wat makkelijker. Japans papier wordt gemaakt van de vezels van de moerbeiboom. Het is pH-neutraal en staat bekend om zijn sterkte, klein gewicht en goede verouderingskwaliteiten. Tip: Scheur het papier af (niet knippen!), dan is de rand minder zichtbaar aan de voorkant van het werk. Te gebruiken voor: Waardevolle originele kunstwerken, zeldzame en antieke documenten, prenten met historische waarde en kostbare foto’s.

Waar je al deze soorten plakband kunt kopen?

Overal en nergens! Kun je ze niet vinden? LijstErom.com helpt je graag op weg!

Vragen over plakband?

Of aanvullingen op deze uitleg? Laat een berichtje achter. Of stuur een mailtje.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *