In het nieuws: De lijst van Wim Pijbes

Het komt niet vaak voor, maar soms is er ineens een schilderij, foto of ander kunstwerk in het nieuws. Als dat gebeurt is LijstErom.com erbij. We kijken naar het werk, waarom het in het nieuws is en welke lijst eromheen zit. Aflevering 6: De lijst van oud-directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes. 

De aanleiding

Wim Pijbes, de voormalige directeur van het Rijksmuseum, geeft iedere woensdag uitleg over de Nederlandse landschapskunst in Panorama Pijbes.

Het werk

Met een houten lijst onder zijn arm ontmoet Pijbes kunstkenners, verzamelaars en hedendaagse kunstenaars. Op zoek naar de magie van oer-Hollandse landschappen. Hij zoekt schilderijen vanaf de Middeleeuwen tot nu, waarop het Nederlands landschap de hoofdrol speelt. Van de Bijbelse landschappen van Bruegel tot de geabstraheerde strandgezichten van Mondriaan en alles daar tussenin.

Wim Pijbs met een lijst.

De Maker

Wim Pijbes. Kunsthistoricus. Hij was van 2000 tot 2008 directeur van de Kunsthal Rotterdam, daarna tot 2016 hoofddirecteur van het Rijksmuseum Amsterdam en vervolgens in 2016 drie maanden algemeen directeur van het Museum Voorlinden in Wassenaar. Pijbes tegen BNR over het ‘schilderachtig mooie, of pittoreske’ Nederlandse landschap:

Pittoresk zit het woord al in, dat is van pittore, schilderen. Daarmee bedoelen we dat we iets mooi vinden. En dat komt omdat schilders vanaf de Gouden Eeuw, Ruysdael, Jan van Goyen, hebben ons laten zien hoe de wereld er volgens hun artistieke principes uitzien. Die schilders hebben ons oog getraind. En met die schilderijen in gedachten kijken we naar de natuur.

Lijst Erom Panorama Pijbes

De lijst

Pijbes bekijkt het Hollandse landschap door een houten lijst. Hij bekijkt kerken, koeien en zeegezichten. Behalve die ‘gimmick’ spelen de lijsten in de serie (nog) niet zo’n grote rol. Pijbes kijkt – en terecht vooral naar wat er in de lijsten zit. Want… Wat bezielde Mesdag om 30 jaar lang hetzelfde stukje strand te gaan schilderen? Is het licht van Piet Mondriaan aan de Zeeuwse kust te vangen? En wat maakt die einder boven zee zo oneindig volgens fotograaf Bruno van den Elshout?

Panorama Pijbes is iedere woensdag om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Foto’s: ©NTR-Wim Kluvers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *