Hoe vind je een goede lijstenmaker?

Ben je op zoek naar een goede lijstenmaker? Het liefst een beetje bij jou in de buurt? Dat kan best lastig zijn. Hoe vind je een goede lijstenmakerij? Eentje waarvan je zeker kunt zijn dat hij of zij jouw foto, prent of doek op een goede manier behandeld? We hebben de mogelijkheden voor je op een rij gezet.

Kijk goed om je heen of zoek online

Lijstenmakers zijn overal. Goed, het zijn er wat minder geworden de laatste jaren, maar bijna iedere grote plaats heeft wel een lijstenmakerij. Niet altijd in het centrum, dus het is soms even zoeken. Tik bijvoorbeeld eens ‘Lijstenmaker + JE WOONPLAATS’ in op Google. Of ‘lijstenmakerij’. De kans is groot dat er een lijstenspecialist tussen staat. Je kunt ook kijken op de website van branchevereniging Art-Frame. Daar een handige kaart met lijstenmakers overal in Nederland. Die kaart is niet compleet, want alleen bedrijven die bij de vereniging zijn aangesloten staan erop. LijstErom.com ontbreekt bijvoorbeeld. Er zijn ook soortgelijke kaartjes van lijstenfabrieken en andere toeleveranciers, maar dit zijn minder compleet en  actueel dan deze.

Een goede lijstenmaker herkennen

Dat is een lastige. Iedereen mag zich namelijk lijstenmaker noemen. Art Frame werkt wel aan een opleiding voor lijstenmakers, maar het kan nog jaren duren voor die er is. Bestaande lijstenmakerijen kunnen laten zien dat ze er ook echt iets van kunnen met een ‘Meestertitel’. Inlijsters kunnen CPF (Certified Picture Framer) of GCF (Guild Commended Framer) worden. Deze lijstenmakers hebben in ieder geval een theorie en een praktijkexamen gedaan. En verder? De gecertificeerde inlijster zou bijvoorbeeld alleen moeten werken met zuurvrije materialen en (afhankelijk van het in te lijsten object) conserverend moeten inlijsten. Maar ook hier geldt: Dit systeem is nog lang niet waterdicht. LijstErom.com is ook geen lid.

Advies: Vraag rond

Het beste advies is nog altijd: Vraag rond. Heeft iemand in je omgeving iets in laten lijsten? Vraag of hij tevreden is over de lijstenmaker, het eindresultaat en de prijs. En als je het echt niet meer weet mag je altijd contact met me opnemen. Ga je liever met een lijstenmaker bij jou in de buurt in zee? Ik help graag mee zoeken!

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *