Het verhaal van mijn favoriete emoji: ‘Framed Picture’

Emoticons, wie gebruikt ze niet? Hartstikke handig als je geen zin hebt om hele verhalen te typen. En het ziet er nog vrolijk uit ook. Als lijstenmaker heb ik één favoriete emoji: De ‘Framed Picture’. Of ‘Mona Lisa’. Ik gebruik ‘m dagelijks op Whatsapp, Facebook en andere social media. Hoog tijd dus om eens uit te zoeken wat het verhaal achter dit lijstje is. Waarom ziet ‘ie er bijvoorbeeld overal anders uit? 

Eerst even een stapje terug. Wat zijn emoji eigenlijk? Ze maakten in 1999 hun debuut op het Japanse mobieltje, nu zien we ze overal. Sinds tijdje maakt Facebook het bijvoorbeeld mogelijk een post niet alleen te ‘liken’ met een duimpje, maar er ook een emoji bij te kiezen die je gevoel erbij nuanceert. Er is keuze uit zes emoji, waaronder ‘haha’, ‘verbluft’ en ‘verdrietig’ – een vind-ik-leuk ter steunbetuiging voor iemands overleden oma dekt immers nauwelijks de lading.

Waar komen emoji vandaan?

De jaarlijkse lijst met nieuwe emoji’s is van het Unicode Consortium, de non-profitorganisatie in Californië die sinds de jaren 80 bepaalt welke grafische tekens en symbolen internationaal worden gebruikt. Het idee is dat zo alle computers ter wereld met elkaar kunnen communiceren. Sinds 2007 zwaait Unicode ook de scepter in emojiland. Het ‘Unicode Emoji Subcommittee’ krijgt aanvragen voor emoji, bekijkt of die goed zijn onderbouwd en of de plaatjes iets toevoegen aan het bestaande assortiment.

De geboorte van de ‘Framed Picture’

Mijn favoriete emoji kwam ter wereld in 2014 als onderdeel van Unicode 7.0. De omschrijving volgens emojipedia: “A framed containing a photograph or painting inside. Shows a variety of scenes depending on the platform, including hills, mountains, a beach or pyramid.” Want deze emoji ziet er  – zoals wel meer emoji – niet over hetzelfde uit.

Heuvels, een berg, een huisje met een wol en de Mona Lisa

De ‘Framed Picture’ ziet er overal anders uit. Bedrijven zoals Google, Apple en Microsoft maken namelijk eigen ontwerpen van emoji voor hun besturingssystemen. Zo kan één en dezelfde emoji op de iPhone een net wat ongelukkigere blik hebben dan bijvoorbeeld op een Samsung. Of in het geval van deze lijst: Er zit een héél ander kunstwerk in. Apple heeft er een landschap van gemaakt, Google ook – maar abstracter, Twitter is gegaan voor een huis op een berg met een wolk en LG heeft een berg. De meest opvallend intrepretaties komt echter van Samsung. Wie een Galaxy S7 of S8 heeft ziet namelijk de Mona Lisa verschijnen.

Mijn favoriet? Die van Microsoft!

Natuurlijk kan er maar één de mooiste zijn. Wat mij betreft: Die van Microsoft, de ’10 Anniversary Update’-editie. Waarom? Omdat er een katje op staat natuurlijk! En met een kat win je het internet. Zo is het nu eenmaal!

Stuur eens een lijstje!

Dus als je weer eens aan het appen of chatten bent: Stuur eens een lijstje. Kan geen kwaad! Want alles is mooier met een lijst eromheen!

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *