In het nieuws: Landschap bij Arnhem

Het komt niet vaak voor, maar soms is er ineens een schilderij, foto of ander kunstwerk in het nieuws. Als dat gebeurt is LijstErom.com erbij. We kijken naar het werk, waarom het in het nieuws is en welke lijst eromheen zit. Aflevering 2: Landschap bij Arnhem van Piet Mondriaan. De aquarel is onlangs opgedoken en wordt geveild door veilinghuis Christie’s . 

De aanleiding

Landschap bij Arnhem is nog in geen enkele catalogus beschreven en heeft ook nooit eerder in een museum gehangen. Volgens het veilinghuis komt het uit Nederlands privébezit en weet de eigenaar zelf eigenlijk niet zoveel over de herkomst en hoe het in de familie kwam. Meer wil Christie’s niet kwijt over de eigenaar.

Update: Het werk is verkocht voor 182.500 euro. Wie de koper is, wordt niet bekend gemaakt.

Het werk

Mondriaan maakte de blauw-groene aquarel in 1902 of 1903, meldt Christie’s. Het is een vroeg werk waarin zijn Neoplastische stijl met de kenmerkende primaire kleuren nog niet in te ontdekken valt. Het is gemaakt met penseel en aquarelverf op papier. Hierbij heeft Mondriaan vooral gebruikt maakt van de basiskleuren blauw en groen wat het werk een bijzondere uitstraling geeft. Om een essay van Christie’s maar even te quotes:

“The present work is not merely an objective depiction of a view which Mondrian encountered in the hilly areas surrounding Arnhem, the city where his family resided from 1901 onwards after his father’s retirement. On the contrary, the deeply spiritual essence underlying nature intrigued Mondrian throughout his entire artistic career.”

Deze Mondriaan heeft trouwens een broertje of zusje. Er is een soortgelijk werk, geschilderd vanaf dezelfde plek aan de noordkant van de Gelderse hoofdstad. Het heeft de titel ‘Landschap bij Arnhem’ en is gemaakt met penseel en aquarelverf op papier. Hierbij heeft Mondriaan vooral gebruikt maakt van de basiskleuren blauw en groen wat het werk een bijzondere uitstraling geeft.

De maker

Piet Mondriaan is een van de – zo niet de grootste – moderne kunstenaar(s) ooit. Geboren in Nederland verovert hij de wereld met zijn beroemde abstracte schilderijen. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Het onvoltooid schilderij Victory Boogie Woogie, één van zijn bekendere werken, hangt in het Gemeentemuseum Den Haag.

De lijst

Over de lijst heb ik niets kunnen vinden. Op de website van veilinghuis Christie’s en in de catalogus staat er niets over vermeld. Ik vond wel een mooi verhaal over het inlijsten van Mondriaans Duinlandschap 1. De Haagse restaurateur Paul Berkhout mocht er in 2011 een nieuwe lijst voor maken:

“Het wat schriele latje waar het Duinlandschap 1 van Mondriaan mee omkaderd was wordt vervangen door een waardig volle doch subtiele lijst. Bovendien moest dit werk naar het Centre Pompidou voor een Mondriaan tentoonstelling, ook daar zijn veiligheids voorschriften voor.”

Een mooie klus. Waar Berkhout wel even zijn principes voor opzij moest zetten.

Zo, weet je dat ook weer.

Ook een kunstwerk in het nieuws gespot? Mail het ons. We duiken er graag in.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *