Heb LOL! En andere adviezen die ik kreeg over zelfstandig ondernemen…

Ik ben vandaag precies twee maanden zelfstandig ondernemer. Naast mijn baan, dat dan wel. Hoe ik mijn LijstErom.com een succes maak? Dat is ook voor mij nog een zoektocht. Gelukkig krijg ik veel advies. Gevraagd en ongevraagd. Ik heb de ‘beste’ adviezen maar even op een rijtje gezet. Misschien heeft iemand anders er (ook) iets aan.

Denk GROOT!

“Niemand kan leven van het verkopen van het verkopen van een paar lijstjes. Nee jongen, jij moet de Bol.com, Wehkamp of Coolblue van de branche worden. Klein beginnen? Misschien. Maar neem toch eens een beetje risico. Ga naar de bank, leen wat geld en start een zaak of twee. En laat meteen een goeie website bouwen. Zo’n zelf in elkaar geknutseld ding is nog niks man. Gooi er eens wat geld tegenaan. Investeer! Neem mensen in dienst. Neem nou eens een beetje risico.” – Online ondernemer

De lijstenmaker Felix Mommen aan het werk - David Oyens

Neem mensen in dienst

“Je gaat toch zelf geen lijstjes maken. Zonde van je tijd. Doe waar je goed in bent. Schrijf stukjes, doe wat dingen online en maak misschien een keer een magazine ofzo. Inspireer mensen. Verkoop. Dat lijsten maken en inlijsten kun je beter aan andere overlaten.” – Eigenaar Startup met +/- 30 werknemers

schilderatelier-pieter-oyens

Denk klein!

“Ik ben zelf ooit ook op zolder begonnen. Eerst kijken of ik voor mijn netwerk aan de slag kon, daarna werd mijn klantenkring steeds groter. Of ik groter wil worden? Nee. Voor mij geen personeel of enorme vaste lasten. Ik hou het graag klein. Als ik er maar van kan leven.” – Lijstenmaker

david-oyens-the-pianist

Zeg je baan op!

“Spring in het diepe! Ga ervoor! Als je het in de avonden en één dag in de week gaat doen wordt het nooit wat. Je moet er vol voor willen gaan. Beetje risico nemen. Wat kan er nog gebeuren? De economie trekt weer aan. Je kunt altijd nog een uitkering aanvragen!” – Journalist

Lover of the arts *oil on panel *40,5 x 30,5 cm *signed b.l.: P. Oyens 78

Help mensen het zelf te doen

“Je lijst ook dingen in? Jammer eigenlijk. Het lijkt me leuk om juist dit soort dingen zelf in te lijsten. Geef je geen cursussen? Zo van: ‘Neem je dierbare foto mee en je gaat naar huis met een mooi ingelijst werkje. Ik help je daarbij.’ In vlogs uitleggen wat ik moet doen kan natuurlijk ook.” – Online ondernemer

la_pose_david_oyens

Zorg eerst maar eens voor 10k omzet

“Natuurlijk willen we je wel helpen. Maar nu nog niet. Je bent simpelweg nog niet interessant genoeg voor ons. Ja, het is een lastige markt, die lijstenhandel, maar je wij richten ons liever op serieuze partijen. Als je 10k per jaar omzet mag je terugkomen.” – Toeleverancier

bezoek-aan-het-atelier

Adverteer

“Op Facebook, Instagram en Google natuurlijk. Maar vergeet de offline suffertjes niet. Als je een leuk artikeltje over jezelf schrijft met een foto erbij kom je er misschien zelfs wel gratis in. Of je doet een keer een advertentie. Kost vaak bijna niks en het levert nog best wat op is mijn ervaring.” – Bakker

pieter_oyens_david_oyens_in_zijn_atelier-kopie

Wat je ook doet: Zorg dat je er lol in helpt!

“Een lachende ondernemer is succesvoller dan ééntje met een gezicht op onweer. Het maakt niet uit wat je precies doet als je er zelf maar achter staat.” – Freelance trainer en speaker

pieter_oyens_het_tekenen_naar_model

Welke adviezen ik wel en niet ga opvolgen? Dat zien we komend jaar wel. Wat wel werkt en wat niet? Daar kom ik vanzelf achter! Zekerheid heb je nooit. Wat is het meest waardevolle advies dat jij ooit kreeg?

De schilderijen hierboven zijn van David en Pieter Oyens. De tweelingbroers schilderden vooral onderwerpen uit hun directe omgeving en hun dagelijkse bestaan als kunstenaar. Befaamd zijn de atelierscènes, opgetekend in hun gezamenlijke atelier. Hun werk is virtuoos, met een stevige en levendige toets geschilderd en verbeeldt vaak een waar ‘joie de vivre’. De werken in deze blog hebben allemaal iets met ‘lijsten’ of ‘inlijsten’ te maken.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

4 thoughts on “Heb LOL! En andere adviezen die ik kreeg over zelfstandig ondernemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *