De duurste lijst ter wereld… En andere verhalen om in te lijsten

“Wil je lijstenmaker worden? Wat saai!” Nee, lijstenmaker is niet echt een sexy beroep. Gek eigenlijk, want wie op avontuur gaat in lijstenland komt de mooiste verhalen tegen. Hier een selectie van korte filmpjes over bijzonder lijstenmakers en lijsten. 

De erfenis van lijstenmaker Gregor

Gregor Simoons had een lijstenmakerij in Spankeren. Hij was goed in zijn vak. Gregor werkte voor het Rijksmuseum in Amsterdam en de Hermitage in Sint Petersburg. Eén van zijn specialismen: Ornamentlijsten, van die klassieke met bladgoud. Hij was dan ook in zijn nopjes toen hij een ‘kostbare collectie ornamenten‘ mocht overnemen. In 2013 overleed Gregor. Zijn lijstenmakerij bestaat echter nog steeds.

Het lijstenimperium van de familie Conzen

De familie Conzen komt uit Düsseldorf en zit al vier generaties in de lijsten. De familie verkoopt kunst, maakt – vooral klassieke – lijsten en verzamelt waardevolle oude lijsten. Ook plaatsen ze sinds kort erg mooie filmpjes over lijsten op YouTube. Alleen kijken er maar weinig mensen naar. Zonde!

De duurste lijst ter wereld?

Eli Wilner is een vooraanstaande lijstenmaker en lijstenverzamelaar in New York. In 2007 leverde hij zijn meest bijzonder lijst op: Een nieuwe lijst voor ‘Washington crossing the Delaware’ van Emanuel Leutze. Het schilderij hing al ruim 90 jaar in een bescheiden lijst in the Metropolitan Museum of Art in New York. Een paar jaar geleden bleek echter dat de lijst niet klopt. Leutze had iets héél anders in gedachten. Op basis van een oude foto maakte Wilner de lijst opnieuw. Het is misschien wel één van de duurste lijsten ter wereld. Als je er ook één wilt, kost dat je zo’n 2,5 miljoen dollar.

Weet jij ook een verhaal over een lijstenmaker of een lijst? Laat het ons weten.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *