Concurrenten gezocht! Word lijstenmaker!

Wil je lijstenmaker worden? Grijp je kans! Want ‘de lijstenmaker’ dreigt te verdwijnen. Hoofdoorzaak: Vergrijzing. Tijd om daar wat aan te doen. Want waarom willen hippe twintigers en dertigers wel een koffietent, kapperszaak of foodtruck, maar géén inlijsttoko? Ik snap daar niks van!

Er is iets aan de hand in lijstenland… Lijstenmaker uit Steenwijk zoekt opvolger, Bekende Haagse lijstenmaker gaat na 35 jaar met pensioen en Lijstenmakerij De Leeuw sluit na 97 jaar.  Zomaar een paar nieuwsberichten die ik de afgelopen weken voorbij zag komen. En dan zijn er nog zeker vier ondernemers in de lijstenbranche die voorzichtig hebben geïnformeerd of ik misschien een ‘goed lopende’ lijstenzaak wilde overnemen. Nee, dat wil ik niet. En als ik dat al wil, heb ik er al één op het oog…

Mooi toch?! Meer werk voor jou!

Misschien. Maar ook een risico. De afgelopen jaren is het aantal plekken waar je goede lijsten kunt kopen al flink afgenomen. De Expo verdween, de in sommige gevallen erg professionele lijstenmakerijen in de V&D gingen weg en door de economische crisis zijn veel zelfstandige lijstenmakerijen gestopt. Een mooie branche voor een nieuwkomer dus, dat zeker, maar ergens ook wel een beetje eng. Wat gaat er de komende jaren gebeuren? Houden de toeleveranciers het hoofd boven water? En de doelgroep? Hangen er straks alleen nog maar Ikea-lijsten aan de muur?

Wil jij ook lijstenmaker worden? Grijp je kans!

Hoeveel lijstenmakers zijn er?

Dat is niet helemaal bekend. De meeste toeleveranciers die ik spreek houden het op tussen de 500 en 1000. Daar zitten ook veel mensen en bedrijven tussen die het ‘erbij’ doen, winkels voor kunstenaarsbenodigdheden of hobbyisten met een bord in de tuin. Veel fulltime lijstenmakers zijn specialisten. Vakmannen (ja, meestal mannen) die eind jaren ’70 of begin jaren ’80 zijn gestart. Nu staan zij voor hun pensioen en zoeken een geschikte opvolger. Maar opvolgers scijn schaars. “Het is een uitstervend beroep…”, zei lijstenmaker Jan Kanis uit IJsselmuiden laatst tegen een lokale krant. Niet erg hoopgevend, maar helaas wel waar.

Waarom er bijna geen jonge lijstenmakers zijn…

Ze zijn er wel hoor. Ik volg er een paar op Instagram. Het aantal lijstenmakers onder de 40 is echter op één hand te tellen. Hoe dat komt? “Onze branche is relatief onbekend, waardoor startende winkeliers soms eerder kiezen voor een winkel met eenvoudige handelsartikelen of een franchiseformule”, schrijft branchevereniging Art-Frame op zijn speciale ‘Lijstenmaker worden – waar begin ik?‘-pagina. Zonde, want het is een prachtig vak!

“Bij het stopzetten van een zaak verplaatst de omzet zich niet naar een vergelijkbare zaak elders in dezelfde plaats. Veel omzet verdwijnt bijvoorbeeld naar bouwmarkten of andere winkeliers, voor wie inlijstwerk echter een nevenproduct is. En veel kennis en kunde gaat daardoor verloren.”

Grote lijst Galerie Zuid en Lijst Erom

Eigenlijk is de lijstenmaker net een barista

Waarom zou je lijstenmaker willen worden? Dat is voor iedereen weer anders. Andere vraag: waarom willen zoveel mensen professioneel koffiezetter worden? Wordt dán lijstenmaker. Kun je ook interessant doen – eventueel met snor, baard of fiets aan de muur. Je bent in de weer met machines, geef advies en verwelkomd mensen in je zaak. De perfecte combinatie van werken met je handen, contact met leuke mensen en een vrij bestaan als zelfstandige. Wie wil dat nou niet? En veredelde koffiezetters zijn er al genoeg!

Waarom lijstenmakers net barista's zijn

Wat schuift dat, een beetje lijstjes maken?

Dat is moeilijk te zeggen, maar je kunt er een prima boterham mee verdienen. Lijstenmakers en lijstermakerijen heb je in alle soorten en maten, van éénpitters die vooral voor particulieren en kunstenaar werken (zoals ik), tot bedrijven met tientallen medewerkers die maanden aan één lijst werken. Het is maar net wat je wilt. En zoals bij alle beroepen en winkels geldt: Als je een mooi product aflevert en je je klanten weet te vinden, komt het wel goed. Of zoals een verkoper van een lijstenfabrikant eens tegen me zij: “De ervaring leert dat iedereen wel iets in de lijsten heeft. Zodra ergens een lijstenmaker komt, worden de laatjes opengetrokken en de zolders opgeruimd en komt de klandizie vanzelf.” Oké, zo makkelijk gaat het in de praktijk niet, maar er zit een kern van waarheid in.

Lijst Erom zoekt concurrentie!

Hoe word je lijstenmaker?

Dat is een lastige. Een opleiding is er niet. Ja, er wordt al jaren aan gewerkt, maar of de opleiding er is voordat de pensioengolf onder lijstenmakers arriveert, is de vraag. Heb je interesse? Ga eens langs bij een lijstenmaker! Heb ik ook gedaan in de eerste maanden van mijn inlijst-carrière. Want je leert het meest van de meester(s) zelf!

Hé jij?! Waar wacht je nog op!

Come and join us! En vind je ‘ons’ maar ouderwets, met ons hout, glas, karton en aluminium? Steek je handen uit de mouwen en doe er wat aan!

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

One thought on “Concurrenten gezocht! Word lijstenmaker!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *