5 tips voor een goede bedrijfsfilm (niet dat wij weten hoe het moet)

Iedere serieus te nemen onderneming heeft tegenwoordig een bedrijfsvideo. Dat wil ik ook, dacht ik toen LijstErom.com eenmaal live was. Dus maakte ik – al Googlend – een lijstje met tips voor mezelf. Niet dat wij er wat aan gehad hebben…

Het idee voor een filmpje ontstond op een verjaardag. Geert en Marieke van WWW-producties wilden me wel helpen. Het zou één van hun eerste bedrijfsfilmpjes worden. “Bedenk wel even goed wat je wilt filmen”, zeiden de filmers van tevoren. Zo gezegd, zo gedaan. Op de dag van de opnames besloot ik de plannen in de prullenbak te gooien. Spontaan is beter, dacht ik. Dat hebben we geweten. Het werd een nogal chaotische opnamesessie:

Hoe mijn voorbereiding eruit zag voor ik ‘m uit het raam gooide? Ongeveer zo.

Tip 1: Maak een storyboard

Je filmpje wordt beter als je vooraf een plan maakt. Je kunt de scènes van je filmpje vooraf bedenken en hier ook de tijd van bepalen. En als je de scénes van het script ook nog uittekent heb je te maken met een heus storyboard. Dat is een verzameling uitgetekende shots van scènes. Een storyboard bestaat uit:

  • Tekeningen
  • Duur van het shot
  • Camerapositie en perspectief
  • Aanvullende informatie (bv over locaties of personages)

Inspiratie nodig? Bekijk hier 10 tips van Dreamworks voor het maken van een storyboard.

Tip 2: Bepaal van tevoren wat je wilt vertellen

Focus! Je kunt beter één boodschap goed overbrengen dan 8 boodschappen maar half. Kies maximaal 3 dingen, die je wilt vertellen. Zo houd je het filmpje kort. Als je klanten wilt laten zien waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen, beschrijf je de positieve kanten van het product en laat je bijvoorbeeld enthousiaste klanten aan het woord. Ennuh, houd het simpel. Je hoeft niet meteen te gaan je-en  en jij-en (doet LijstErom.com wel), maar op vakjargon zit niemand te wachten.

Tip 3: Houd het kort

Je hebt ongeveer tien seconden om iemands aandacht te pakken. Zelfs als dat lukt verlies je gemiddeld genomen 33 % van je kijkers in de eerste dertig seconden. Na een minuut is 45 % verdwenen, na twee minuten heeft 60 % weggeklikt. Deze cijfers gelden voor vrijwel alle webvideos, ook de langere. Goed om rekening mee te houden dus.

Tip 4: Gebruik emotie

Nee, je hoeft niet te gaan huilen of gieren van het lachen. Maar… film is emotie. Houd daar rekening mee.  Kernwoorden zijn: verlangen, spanning en verwondering! (volgens Capture Your Life).

Tip 5: Vergeet de promotie niet

Film klaar. En nu? Promoten! Als je zelf vergeet te vertellen dat je een filmpje hebt gemaakt, komt niemand er achter. Gebruik jouw website, sociale media en vertel het jouw klanten en omgeving. Contentmapping kan daarbij heel handig zijn. Dat is het vakkundig in mootjes hakken van de content, waardoor de updates worden verspreid over je sociale kanalen en uitgezet worden in de tijd.

Bonustips: Slaap uit en film overdag

Wij gingen filmen om een uur of 7 ’s avonds. Op dat moment zag ik er niet zo heel fris meer uit. In de avond filmen is sowieso niet echt handig. Je bent nu eenmaal mooier in natuurlijk licht. Onder de tl lampen staan – wat ik dus deed – is sowieso niet echt een ander. Dan tot slot: Bedenk wat je gaat zeggen. Ik zei in ongeveer iedere opnamepoging iets anders. Lastig.

Ik zou zeggen: Leer hiervan ;-).

Het Verhaal van LijstErom.com

Komt ‘ie:

Wat vind je ervan?

Dit is niet het laatste filmpje van LijstErom.com. Ik ben van plan de komende maanden ook te gaan vloggen. Als ik daar tijd voor heb natuurlijk. Wat vond je van onze bedrijfsfilm? Laat het weten in een reactie onder deze blog.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *