7 Kerstige kunstwerken van beroemde kunstenaars

Kerstmis komt er weer aan.  Gezelligheid. Sneeuw. De geboorte van Jezus. The Most Wonderful Time of the Year is sinds jaar en dag een belangrijk thema voor kunstenaars. Lijst Erom zet 9 kerstige kunstwerken op een rij, van Rembrandt van Rijn tot Paul Gauguin. Wat is jouw favoriet? 

 ‘Be Be (Christmas)’ – Paul Gauguin (1896)

De geboorte van Jezus volgens Paul Gauguin. Dit kerstverhaal speelt zich niet af in Bethlehem, maar op het eiland Tahiti in de Stille Zuidzee.

Winterlandschap – Caspar David Friedrich (1811)

Caspar David Friedrich ken je vast van ‘Der Wanderer über dem Nebelmeer‘. Dit winterlandschap is misschien wel net zo fascinerend. Wie goed kijkt ziet een (kerst?) boom, een kruis en een biddende kreupele man. Wat is hier aan de hand?

Rusten tijdens de vlucht naar Egypte – Rembrandt van Rijn (1647)

Een Rembrandt die ik ooit in Ierland zag. Niet zo groot, maar je kunt er tijden naar blijven kijken. De scène is ontleend aan het Bijbelverhaal, waarin Jezus aan de ‘kindermoord in Bethlehem’ weet te ontkomen, en zijn ouders met hem naar Egypte vluchten.

De geboorte van Jezus – Georges de La Tour (1644)

De geboorte van Jezus door Georges de La Tour, een Franse barokschilder uit de Franse School. Bij hem merkt de kijker een sterke nadruk op het clair-obscur dat La Tour op zijn eigen manier interpreteert. Hij laat bijvoorbeeld de lichtbron zien (meestal een met de hand afgeschermde kaars).

Winterlandschap met ijsvermaak – Hendrick Avercamp (1608)

Heerlijk! Winter! Sneeuw. Hendrick Avercamp is een Nederlandse schilder die vooral winterse schaatstaferelen schilderde. Dit is misschien wel zijn meest bekende werk. Het hangt in het Rijksmuseum in Amsterdam.

The Journey of the Magi – Sassetta (1433-35)

De wijzen uit het oosten komen eraan. Wie dit werk maakte? Stefano di Giovanni Sasseta, beter bekend als Il Sassetta, een Italiaanse kunstschilder. Hij wordt ook Stefano di Giovanni, Stefano di Giovanni da Cortona, Stefano di Giovanni d’Asciano en Stefano di Giovanni di Consolo genoemd.

Geboorte van Christus – Sandro_Botticelli (1501)

De geboorte van Jezus door Sandro Botticelli, een kunstschilder uit de Italiaanse renaissance. Alle hoofdrolspelers staan er op. Er is veel aan de hand. Dit werk wordt dan ook wel eens “onconventioneel” genoemd. Dat u het weet.

Volkstelling te Bethlehem – Pieter Bruegel de Oude (1566)

Ja, het lijkt op Avercamp. Een beetje dan. De sneeuw vooral. Het is een Bruegel. Het toont een winterlandschap met een tafereel voorstellende de volkstelling te Bethlehem ten tijde van de geboorte van Jezus-Christus, maar in feite gesitueerd in een middeleeuws dorp ergens in Brabant. Het werk bevindt zich in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel. De zoon van de kunstenaar, Pieter Brueghel de Jonge, maakte vanuit zijn atelier minimaal dertien kopieën van het werk.

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *