5 gouden lijsten die je niet mag missen tijdens de Museumweek

Het is Nationale Museumweek. Ruim 400 musea hebben de deuren zeven dagen open om hun pronkstukken in de schijnwerpers te zetten. Het motto: ‘Ons Echte Goud, dichterbij dan je denkt’. Hier vijf gouden pronkstukken die je wat ons betreft niet mag missen.

Engel van Duccio di Buoninsegna

Een paneelschildering van de beroemde Italiaanse schilder Duccio di Buoninsegna. Gemaakt rond 1310. Deze engel vormde samen met elf andere engelen de bekroning van het grote altaarstuk ‘La Maesta’ in de dom van Siena. Centraal op het paneel zat Maria met het Christuskind op schoot. Bijna twee eeuwen lang vormde het altaarstuk het pronkjuweel van de kathedraal. In 1506 belandde het op een zijaltaar. En in de achttiende eeuw werd het in stukken gezaagd. Dit deel van het altaarstuk is het enige werk van Duccio in een Nederlandse collectie. Locatie: Kasteel Huis Bergh, ‘s-Heerenberg.

Lijstenmaker Museumweek

Couple aux têtes pleines de nuages

Museum Boijmans Van Beuningen staat dit voorjaar in het teken van het surrealisme. Gek van Surrealisme vertelt ook het verhaal van verzamelaars die sinds de jaren dertig door de stroming zijn gegrepen. Salvador Dalí’s Couple aux têtes pleines de nuages (Een paar met het hoofd vol wolken) is één van de topstukken. De portretten van dit paar, Dalí en zijn vrouw Gala, worden gevormd door de contouren van de lijsten. De compositie van dit werk – de stand van de hoofden – is geïnspireerd op het schilderij ‘Het Angelus‘ van de Franse schilder Jean-François Millet. Het toont een boer en boerin in gebed op hun akker. Dalí en Gala hebben dezelfde houding aangenomen. De tentoonstelling is nog tot 27 mei te zien. Locatie: Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Lijst Salvador Dali

Het portret van Ermgard Elisabeth van Dorth

Ermgard Elisabeth van Dorth (1601-1644) werd in 1624 geschilderd door de bekende portretschilder Paulus Moreelse. Het borststuk stelt haar voor in rijke kleding, met opstaande kraag en imposante juwelen. Ermgard wordt in 1628, nog voor het overlijden van haar ouders, vrouwe van Kasteel Rosendael. In 1632 trouwt zij met Robert van Arnhem (1596-1649), landdrost van Veluwe. Dit geslacht blijft eigenaar van Rosendael tot 1721. Oh ja, kijk ook even naar de handtekening (‘PM’) rechtsboven en de klassieke zwart-gouden lijst! Locatie: Kasteel Rosendael, Rozendaal.

Marker familie

Een schilderij van een Marker familie door de beroemde Belgische schilder Adolphe Alexandre Dillens (1821-1877). Het is onderdeel van onze vaste tentoonstelling over het 19de eeuwse eiland Marken. De aankoop van het schilderij is mogelijk gemaakt door een schenking van de Louisa van der Velden Stichting. Het slaat natuurlijk nergens op, maar ik krijg bijna zin om op het 19e-eeuwse Marken te wonen. Locatie: Marker Museum, Marken.

Belegering van Naarden in 1673

Jan van Huchtenburg werd 1646 geboren in Haarlem. Hij werd bekend als schilder van ruiterstukken en slagvelden. In 1667 vertrok hij naar Parijs om te gaan werken bij de Manufacture de Gobelins. Zijn sketches werden gebruikt voor gobelins waarop veel paarden zijn afgebeeld. In 1681 was hij in Amsterdam assistent van Gerrit Berckheyde en schilderde figuren en paarden. Waarschijnlijk maakte hij in 1683 dit schilderij van de belegering van Naarden door stadhouder Willem III in 1673.Tip: kijk ook eens naar deze lijst. Die lijkt wat gewoontjes, maar zit ongewikkelder in elkaar dan je denkt. Locatie: Het Nederlands Vestingmuseum, Naarden.

Dit is natuurlijk een volstrekt willekeurige greep uit de enorme collectie ‘Pronkstukken’ in Nederlandse musea. Wil je zelf ook op ontdekkingstocht? Scroll hier maar eens doorheen. Als je dan geen zin hebt om een museum te bezoeken, weet ik het ook niet meer ;-).

De Nationale Museumweek

Van 3 tot en met 9 april 2017 staat tijdens de Nationale Museumweek een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud! Kom op, ga kijken!

Martjan Kuit

Wil misschien wel lijstenmaker worden. Gaat daarom een jaar lang op avontuur in lijstenland. Zijn ontwikkeling is te volgen via LijstErom.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *